Salı, Temmuz 09, 2019

Lviv: Küçük Uygarlık

Haziran ayında bir fırsat yaratıp Lviv'e gittim. Bu Ukranya'ya ilk gidişim daha önce Rusya'ya gitmiştim. Ukranya'nın nüfusu yaklaşık 45 milyon. Lviv 730 bin nüfusuyla Ukranya'nın yedinci büyük şehri. Gezilecek, görülecek yerler hakkında internette bol bol bilgi var. Ben bu yazımda sadece bazı gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Bu bilgilerin işinize yarayacağını düşünüyorum.

City Hall

  • Ukranya'lıların Ruslara karşı fobileri var. Dolayısıyla hiçbir şekilde tanıştığınız insanlarla Rusya sohbeti, karşılaştırması vs. yapmayın.
  • Ülkeye girişte pasaportunuzda Rusya vizesi varsa kuşkulanıyorlar ve kayda alıyorlar. Benim başıma geldi ayrıca gümrük polisi tarafından sorgulandım.
  • Yanınızda mutlaka 400-500 dolar muadili Euro vs. para bulunsun. Gerekirse soruyorlar. (Bu paranın orası için çok büyük bir para olduğunu belirtmeliyim. 1 Dolar 26 Gravni civarında)
  • Taksilerle pazarlık gerekiyor. Kurallara uyuyorlar ama turistten biraz fazla para alma eğilimi var. Taksilerde taksimetre yok. Eşyanız çok değilse 9 no.lu tramvay şehrin merkezine çok yakın bir yere (Ivan Franko parkının önü) kadar götürüyor.
  • Alanda inince veya tramvaya binince sizin yabancı olduğunuzu anlayan genellikle  genç bayanlar rehberlik hizmeti için yaklaşıyorlar. Bunlar turizm ofislerine kayıtlı, profesyonel insanlar, çok uygun ücrete şehri gezdiriyorlar. (Ort. günlük 50 dolar)

https://www.showaround.com/locals/ukraine/lviv/female  (Biz rehberimizi bu siteden bulduk.)

Bunlar ilk gelişte gerekebilecek bilgiler. Bunların dışında:


  • Bu şehirde Batı Avrupa şehirleri gibi zengin müzeler vs. yok. dolayısıyla daha çok yemek, içmek, dolaşmak sokaklarında müzik dinlemek ve kaynaşmaya uygun. Büyük güzel parklar var.
  • Başka hiçbir yerde görmediğim değişik et ve deniz ürünleri lokantaları var. Fiyatları çok makul. İçki ucuz.
  • Şehir çok medeni ve güvenli. Kimse kimseyle ilgilenmiyor, rahatsız etmiyor.



  • Lokantalarda, kafelerde bizdeki gibi bağıra çağıra konuşan aileler yok. Herkes sınırını biliyor ve saygılı.
  • Çok içki içilmesine rağmen kimse taşkınlık yapmıyor. Sağda solda bırakılmış içki şişeleri, çöpler yok.
  • 7/24 içki ve tütün mamulleri satılan dükkanlar var.
  • Mağazalarda ağırlıklı olarak kadınlar çalışıyor. Zarif genellikle İngilizce bilen/anlayan nazik insanlar. Fransa ve Almanya'da çok gördüğüm küstahlık ve kabalık yok.
  • Lviv bir alışveriş şehri değil. Alışverişe meraklı hanımlarımıza uygun bir şehir hiç değil. Tekstil vs. şeyler zaten bizdekiler. Ama çok kaliteli çikolataları var. En uygun hediyelik çikolata. Bunun dışında şarküteri malzemeleri çeşitli ve ucuz. (Opera binasının üst yanında bir bit pazarı var. Oradan çok uygun fiyata hediyelik eşya, antika veya resim alabilirsiniz. 3000-4000 Gravni arasında güzel yağlı boya tablolar var.)

Özetle 4,5 gün kalınıp şehrin hem içindeki, hem de dışındaki yerleri gezmek mümkün. Ayrıca Karpat dağları yakın. Dağda, outdoor meraklıları içinde güzel yerler olduğunu duydum. Zamanınız varsa Kiev, Odessa, Lviv turu da yapabilirsiniz. Trenle bu şehirlerin bağlantıları var ve ucuz.

Karşılaştığım insanların medeniliği benim için sürpriz oldu. Bizim, çok kimsenin burun kıvırdığı Ukranya seviyesine gelmemiz uzun seneler alabilir.

http://green-ukraine.com/lviv-tours-private-guide


Hiç yorum yok: