Pazartesi, Eylül 19, 2022

Biat Edenler

 İbni Haldun körü körüne biat etme hakkında şöyle der:

“İnsan bir fikre, mezhebe taraftarlıkla karışırsa kendisine söylenen her şeyi doğru kabul eder. Yalanı doğrudan ayıramadığı için de davranışları yalanlarla şekillenir.”
İbni Haldun’un bu tespiti “Coğrafya kaderdir” söylemini anlamamız için önemlidir. Ne yazık ki ülkemizde cemaatlere, siyasi partilere, vakıflara yaklaşım bu şekildedir. Hangi ideolojiden olursa olsun bazı insanların fikirleri sabitleşmiş ve değişmemektedir. Bu insanların doğru tercih yapabilmesini beklemek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü İbni Haldun’un dediği gibi yalanı doğru kabul eden bir insandan hangi yönde nasıl bir değişim beklenebilir ki? Yalanı doğru kabul eden insanın zararı sadece kendine değildir. Toplumun bir kısmının bu şekilde hareket etmesi, toplumda yer alan diğer insanlara da zarar vermektedir. Şu hiç unutulmamalı ki yalanlarla manipüle edilmeye çalışılan toplumlarda er geç çürüme başlar, İbni Haldun başyapıtı Mukaddime’de bunu şöyle tarif eder: 
“İnsan ilk ağızdan kendisine söylenen yalanlara inanırsa gerçek ve doğruyu ayırt edemez. Yalanı söyleyen demagog liderlerin amacı insanları gerçeklerden saptırmak, asıl görülmesi gerekenleri göstermemeye çalışmaktır. Toplumun özellikle eğitimi yetersiz geniş halk kesimleri gerçekler ortada olduğu halde onu göremez."

Hiç yorum yok: